Bij het ondernemen komen allerlei bijkomende zaken om de hoek kijken. Misschien niet het meest leuke onderdeel, wel heel belangrijk! Hier deel ik een paar van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden als startende ondernemer. Hoewel het in begin allemaal veel kan lijken kan ik je garanderen dat het echt meevalt.
* De informatie in deze les is informatief bedoeld. Mocht je persoonlijk advies willen op dit gebied verwijs ik je door naar een boekhouder. Daarnaast verwijs ik door naar externe bronnen omdat je dan de meest actuele informatie bij de juiste bronnen vindt.
Bij het woord ‘belasting’ krijg je misschien spontaan hoofdpijn. Het valt echt mee! In deze video laat ik je kort zien hoe het zit met belasting, KOR en laat ik je mijn omzet, winst en te betalen belasting zien van het vierde kwartaal van vorig jaar.
Voor meer informatie over de KOR verwijs ik je door naar deze pagina van de Belastingdienst.
Of je wordt gezien als ondernemer voor de aangifte Inkomstenbelasting kun je deze check doen.
Je bent als ondernemer verplicht om je administratie bij te houden. Alle inkomende en uitgaande betalingen die je doet voor je bedrijf moet je koppelen aan een factuur of bon.
Om goed overzicht te houden zou ik je aanbevelen om een zakelijke rekening te openen. Op het moment van schrijven is KNAB het voordeligst. Ook zitten er veel nuttige functies in app van KNAB en kan je bijvoorbeeld automatisch je BTW apart sparen. Zelf zit ik bij Rabobank omdat ik was afgewezen bij KNAB (omdat ik financiële producten aanbied, lang verhaal). Maar Rabobank is vele malen duurder.
Ook kun je je gaan verdiepen in een boekhoudprogramma. Dit zou ik beginnen te overwegen wanneer de eerste kosten of inkomsten binnenkomen. Ook kun je vanuit een boekhoudprogramma met gemak professionele facturen versturen. Deze omzet komt dan meteen in het programma. Zo heb je ook in ‘één overzicht wat je moet invoeren in je aangifte inkomstenbelasting.
Toen ik begon met ondernemen heb ik een Excel bestand gebruikt om mijn administratie bij te houden. Ik had toen alleen wat kosten. Daarna ben ik overgestapt op Moneybird, heel blij mee! Hier hou ik goed overzicht, en kan ik ook mijn facturen versturen. Het overzicht in bovenstaande video komt ook uit Moneybird. Een groot voordeel is dat Moneybird zit gekoppeld aan WooCommerce (de webshop waar ik mijn online producten verkoop) en de factuur automatisch wordt gemaakt en verstuurd naar de klant. Ook kun je je uren bijhouden.
Je kunt bij Moneybird een gratis proefperiode doen van 60 dagen. Mocht je willen kun je ook mijn link gebruiken van Moneybird. Via deze link wordt je proefperiode van 60 dagen verlengd naar 120 dagen. Je kunt gewoon opzeggen. Ter transparantie: dit is een affilate link.
Je schrijft je in bij de KvK als je ondernemer bent. Of je wordt gezien als ondernemer hangt af van of je aan bepaalde criteria voldoet. In de meeste gevallen als je commerciële producten of diensten gaat leveren moet je je inschrijven.
Om je in te schrijven bij de kamer van Koophandel moet je eerst je rechtsvorm bepalen. Er zijn namelijk verschillende soorten, van eenmanszaak tot naamloze vennootschap. Wanneer je alleen aan de slag gaat als dienstverlener zonder personeel schrijf je je in het algemeen in als eenmanszaak. Hier vind je een tool om dit na te kunnen gaan. Lees hier meer over wel of niet inschrijven bij de KvK op de website van de KvK.
Volgens de website van de KvK: ‘Je registreert je bedrijf een week voor of na de start van de bedrijfsactiviteiten.‘ De KvK geeft dit vervolgens door aan de Belastingdienst.
Let op: soms kunnen er wachttijden zijn bij de KvK! Maak op tijd je afspraak.