Les 4: Prioriteiten en plan als startende ondernemer

In deze les gaan we aan de slag met je prioriteiten als startende ondernemer. Er is zo veel te doen en dit kan erg overweldigend voelen. Ook ga je misschien tijd besteden aan zaken die niet noodzakelijk zijn. Zonde!

Jouw plan

Waar jouw prioriteiten liggen is ook deels afhankelijk van het type onderneming, je doelen en de hoeveelheid tijd die je hebt. Om dit duidelijk te krijgen heb ik belangrijke vragen in les 6 neergezet. We komen in de laatste module hier weer op terug wanneer jij intussen veel hebt geleerd over ondernemen en de eerste stappen hebt gezet.

Financieel

Het kan zijn dat je meteen al aan de slag wilt met je financiële doelen en omzet. Ik heb dit bewust pas in een latere module gezet. Ten eerste kun je dit niet niet bepalen omdat je geen productaanbod en prijzen hebt. Ten tweede zou ik je eerst gaan focussen op het opstarten en creëren volgens de checklist, de rest komt wel. Zo werk je vanuit een goeie intentie zonder meteen op geld te focussen. Dat kan je namelijk juist tegenwerken. De focus is nu je bedrijf goed opzetten zodat er later geld kan volgen. De enige praktische actie die je wel zou kunnen uitvoeren is een KvK inschrijving, maar dit is ook nog niet noodzakelijk om aan de slag te gaan.

Checklist Bedrijf starten

Hieronder heb ik een globaal voorbeeld neergezet van een checklist. In de live sessies kunnen we het hebben over persoonlijke prioriteiten voor jou. Deze checklist is echt om bij de hand te houden voor een globaal idee.

Daarnaast wil je ook nagaan wat voor jou prettig werkt. Werk je liever aan één taak tegelijk of doe je meerdere taken door elkaar heen?