Les 5: Energielek dichten

Een onderneming opstarten is vermoeiend. Je zit veel in je hoofd, er moet veel worden gedaan en dat terwijl je er waarschijnlijk ook nog een druk leven ernaast hebt. Het hebben van voldoende energie is echt cruciaal in ondernemen. Want als je moe bent komt er geen inspiratie en schemert dit door in je content en salesgesprekken. Daarnaast kom je eerder in een negatieve vibe waardoor je snel onzeker wordt of gaat piekeren. Dit is echt KILLING voor je succes!!

Er spelen hier meerdere factoren mee:
– Fysieke gezondheid
– Mentale gezondheid
– Energie
– Je omgeving

Je kent jezelf het beste en weet waarschijnlijk piekfijn wat je nodig hebt om optimaal te presteren. Voor mij is dat 8 uur slaap, wandelen en gezond eten. Energie laad ik op wanneer ik alleen ben.

Het wordt wel eens vergeten, maar deze zaken zijn echt even belangrijk als bijvoorbeeld je strategie. JIJ bent namelijk je onderneming.

Energielek dichten

Wie of wat kost je energie? Welke taak of gesprek slurpt het uit je? Dit kan zowel in je privé als in je bedrijf. Wees hier heel eerlijk. Wat heb je nodig om dit aan te pakken? Je mag hier best wat harder zijn dan je misschien wel normaal bent. Heel generaliserend, maar veel dienstverleners en beginnende ondernemers gaan wel eens over hun grens heen, hebben faalangst, perfectionisme of blijven tegen iedereen aardig en luisteren naar iedereen. Veel ondernemers (en ikzelf) kunnen veel te meegaand zijn.

Ook ik was bang voor reacties of om nee te zeggen. Ook waren er bepaalde mensen waardoor ik me liet beinvloeden. Of ik blokkeerde juist in het delen omdat bepaalde mensen het dan zouden zien.

Het is nu tijd om een stap vooruit te zetten, voor jezelf te kiezen en je niet tegen te laten houden. Vooruitgang gaat soms samen met kiezen voor jezelf. Het is ontzettend zonde als je door een mening of angst niet je droom gaat waarmaken.

Zo heb ik bijvoorbeeld bepaalde mensen ontvolgd en als volger verwijderd. Deze mensen dienen mij niet en houden mij tegen. Ik mag daar afstand van nemen.

En even belangrijk; wat of wie brengt jou energie?

Dit was de laatste les van module 1. We gaan nu door naar de vragen van de eerste module. Klaar voor?